Mesterkurzusok





A mesterkurzus jegyek csak a rendezvényre váltott belépőjeggyel együtt érvényesek, amelyek elővételben megvásárolhatók.


Szepsy: A 2017-es évjárat


Előadó: ifjabb Szepsy István
Időpont: 13:00 - 14:00
Jegyár: 9900 Ft


Szepsy István nemzetközi szinten is jegyzett magyar borász, családjának történelme egyidős a tokaji borvidékkel; a 16. század óta élnek és alkotnak Tokaj-Hegyalján. A 2001-es Év Bortermelője, a 2009-es Borászok Borásza, 2013-ban pedig a borvilág Oscar-díjának nevezett Bor Urai elismerést is átvehette a World Wine Symposiumon idősebb Szepsy István, akinek munkáját 1999-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjével ismerték el.

Ifjabb Szepsy István – 18. generációs borász – elhivatottsága, munkabírása és szaktudása okán már fiatalon az édesapjáéhoz hasonló tiszteletet vívott ki magának a Tokaji borvidéken, sőt, a teljes borvilágban. Figyelme elsősorban a száraz tokaji borokra összpontosul, de kutatja a tokaji pezsgő lehetőségeit is. Ő az, aki a 7 tételes exkluzív szortimentet bemutatja ezen az különleges mesterkurzuson.

Borsor:

Birtok Furmint         
Urbán Furmint        
Úrágya Furmint    
Percze Furmint       
Dorgó Furmint   
Bányász Furmint  
Szent Tamás ’46 Furmint  

 

Jegyvásárlás


Furmint vagy Hárs? Borok az Öreg Királyból


Előadó: Ujvári Vivien borász és Barta Károly márkatulajdonos
Időpont: 14:30 - 15.30
Jegyár: 8900 Ft


Az Öreg Királyt már a 13. században is szőlőtermesztésre használták, és innen származott a Tokaji borvidék egyik legtöbbre tartott bora. Azonban, mint minden különlegességért, ezért is meg kell szenvedni: a köves talaj a meredek lejtéssel együtt rendkívül nehezen művelhető. A dűlő talaja köves, vulkanikus riolittufa, amiben zeolit és vörösagyag is található. A terület 80%-án részben T85-ös, részben a régi szőlőkből fellelt ún. madárkás furmint klónok, míg a fennmaradó területen hárslevelű, illetve sárga muskotály és kövérszőlő terem.
 
És ahogy Barta Károly is mondta: „Célunk, hogy e különleges területet megjelenésében és talajában egyaránt a lehető legeredetibb formájában megóvjuk a következő nemzedékek számára.” Ezért ezen a kivételes mesterkurzuson a 2013 és 2017 között készülő Öreg Király furmintokat és hárslevelűket kóstolhatják meg.
 

Borsor:

2013 Öreg Király dűlő furmint
2013 Öreg Király dűlő hárslevelű
2015 Öreg Király dűlő furmint
2015 Öreg Király dűlő hárslevelű
2016 Öreg Király dűlő furmint
2016 Öreg Király dűlő hárslevelű
2017 Öreg Király dűlő furmint
2017 Öreg Király dűlő hárslevelű
+ egy meglepetés bor

 

Jegyvásárlás


Tokaj Guide Premier


Előadó: Ripka Gergely, a könyv szerzője
Időpont: 16:00 - 17:00
Jegyár: 8900 Ft


A két nyelvű Tokaj Kalauz 2019-ben a harmadik kiadással mutataja be a Tokaji Borvidék titkait, szépségét, egyedi kincseit. Immár 120 meghatározó tokaji pince közt 2016-ban 4 borászat kapott csillagos kiemelést: **Demeter Zoltán, *Szepsy István, *Királyudvar, *Bott Pince. Melléjük most az új kiadással csatlakozik egy újabb szőlőbirtok, melynek kilétére március 23-án fény derül, a Tokaji Március mesterkurzusának keretén belül, a frissített kiadvány országos premierjén. A könyv küldetésén túl, a szerző Ripka Gergely a megcsillagozott pincék egy-egy borán keresztül kalauzolja el a résztvevőket, bemutatva, hol is tart ma Tokaj Hegyalja, mik a leginkább aktuális kérdések és kihívások, melyek a borvidéket mozgatják.

A kurzus résztvevőinek ajándék jár: a Tokaj Guide Kalauz frissen megjelenő könyv egy példánya.

Borsor:

Welcome pezsgő (meglepetés)
Szepsy Furmint 2016
Királyudvar Sec 2015
Bott Pince Bott Rytis 2016
Demeter Zoltán Eszter Bora 2015
+ egy meglepetés aszú a friss Tokaj Kalauz új csillagos borászatából

 

Jegyvásárlás




Mesterkurzusok 2018-ban

Mesterkurzusok 2017-ben

Mesterkurzusok 2016-ban

Mesterkurzusok 2015-ben