A mesterkurzus jegyek csak a rendezvényre váltott belépőjeggyel együtt érvényesek.
A száraz tokaji borok és nemzetközi vetélytársaik
12:30-14:00
Jegyár: 3000 Ft
Itthon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a furmintból és a hárslevelűből készített száraz tokaji borok. Igaz ez a fiatalon fogyasztásra szánt, könnyed tételekre, de még inkább a hosszabb érlelésnek alávetett, sokszor dűlőszelektált borokra. Horkay András, a CEWI igazgatója, nemzetközi borakadémikus segítségével a világ különböző vezető fehérboros vidékeiről érkező tételekkel helyezzük nemzetközi kontextusba a száraz tokaji borokat. A borsort a Bortársaság kínálatából állítottuk össze.
Szepsy mesterkurzus - TEREMVÁLTOZÁS!
15:30-17:00
Jegyár: 8500 Ft
Valószínűleg nincs olyan hazai borkedvelő, aki már ne hallotta volna a Tokaj-hegyalján élő ikonikus borász nevét. Szepsy István régóta meghatározó szerepet tölt be a borvidék rangjának emelésében, és családi pincészete révén ma már a nemzetközi csúcsborászatok kategóriájában is elismertté vált. Mesterkurzusán több hegyaljai település határából származó száraz borain keresztül ismerhetjük meg a terroir adta különbségeket. Zárásként pedig egy Szepsy aszú is poharunkba kerül majd.
A mesterkurzus árbevételeivel egy fiatal, leendő tokaji borász tanulmányaihoz járulunk hozzá.
A mesterkurzus borsora:
Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú vertikális kóstoló
18:30-20:00
Jegyár: 3000 Ft
Kevés olyan bor van a világon, ami annyi színt, réteget tud felvonultatni és olyan emóciókat tud kiváltani az értő fogyasztókból, mint a tokaji aszú. A Disznókő Szőlőbirtok egyike az aszúkészítés legfontosabb műhelyeinek, megújítóinak. Mészáros László, a Disznókő birtokigazgatója kilenc évjárat ötputtonyos aszúján keresztül mutatja be azt a változatos, káprázatos világot, amit az évjáratok függvényében a botritisz, a furmint szőlők és a mesterségbeli tudás együtt hoznak létre, és aminek mára már világszerte egyre növekvő és lelkes rajongótábora van.
A mesterkurzus borsora:
Mádi Kör Válogatás - TEREMVÁLTOZÁS
16:00-17:30
Jegyár: 3000 Ft
Ahogy más szakterületeken, úgy a borászatban is nagy jelentőséggel bír a tapasztalatok folyamatos cseréje és egymás inspirálása. Példamutató az, ahogy és amióta a Mádi Kör ezt a munkát végzi. Jórészt ugyanis ennek köszönhető, hogy Mád mára külön polcot vívott ki magának a tokaji borok rajongóinak szívében. A Mádi Kör mesterkurzusán Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezetője, nemzetközi borakadémikus vezeti végig Mád dűlőin a résztvevőket – a borsoron keresztül.
A mesterkurzus borsora:
Tokaj Kereskedőház mesterkurzus
18:30-20:00
Jegyár: 3000 Ft
A Tokaj Kereskedőház megújult borászati technológiával készített borai mutatkoznak be Ronn Wiegand vezetésével a mesterkurzuson. A Tokajban élő nemzetközileg elismert szakember a világon elsőként szerezte meg mind a Master of Wine, mind a Master Sommelier címet. A borvidék legnagyobb borászata, a Tokaj Kereskedőház Zrt. 2013-ban minőségi forradalmat hirdetett meg azzal a céllal, hogy Tokaj ismét elfoglalja az őt megillető helyet a minőségi borok nemzetközi piacán. A megújulás egyik legfontosabb eleme a borászat technológiájának teljes átalakítása. A társaság új szellemiséget képviselő borai Áts Károly főborász vezetésével készülnek és számos elismerést hoztak a borászatnak. A 2012-ben az "Év bortermelője" címet elnyert szakember 2013 tavaszán csatlakozott a Tokaj Kereskedőházhoz.
A mesterkurzus angol nyelven zajlik.
A mesterkurzus borsora:
Bor, mámor... Bénye
14:00-15:30
Jegyár: 3000 Ft
Sokaktól lehet hallani, ha csak egyetlen boros fesztiválon vesznek részt a nyár folyamán, akkor az a Bor, mámor… Bénye. Ez az immár hetedik éve megrendezésre kerül több napos program sokban hozzájárult ahhoz, hogy nemcsak a település borász közösségét, hanem annak rajongótáborát is gyarapítsa. A fesztivál szervezői azon túl, hogy személyesen mesélnek a "titokról", ami ezt a különleges hangulatot létrehozza, egy bényei borsor segítségével mutatják be a termőtáj karakteréből fakadó jellegzetességeket.
Tokaji Ősz
16:00-17:30
Jegyár: 3000 Ft
A Tokaji Őszt különösen jelentőssé teszi programként az, hogy azt az igényes vendégkört szólítja meg, amelybe a prémium szegmensbe sorolható tokaji borok vásárlói is tartoznak. A háromnapos programcsomagok vezető, helyi és vendégséfek által készített borvacsorákat, szabadtéri pikniket, dűlőtúrákat is tartalmaz. Az idén tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő esemény mesterkurzusán nemcsak a 2015-ös programról tudhatnak meg többet a résztvevők, hanem egy tematikus borsort is végigkóstolhatnak.
A mesterkurzus borsora:
Mindszent Havi Mulatság
18:00-19:30
Jegyár: 3000 Ft
Már jócskán benne járunk az őszben, amikor erre a szüret ihlette, több helyszínen zajló programra sor kerül. A Mindszent Havi Mulatságnak Bodrogkeresztúr ad otthont. A célja nemcsak az, hogy megmutassa, mire képesek a környékbeli borászok, hanem például a Tölgy alatt tartott reggeli segítségével a messziről érkező látogató elé tár sok más finomságot is. Az esemény koncepciójáról Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis borásza mesél, aki magával hozza helybeli kollégái borait is.