Mesterkurzusok





A mesterkurzus jegyek csak a rendezvényre váltott belépőjeggyel együtt érvényesek.


Elhivatottságuk a kiválóság: a Tokaj-Oremus elmúlt 15 éve

Helyszín: Furmint terem

Időpont: 12:30-14:00
Jegyár: 9000 Ft


A '90-es években az Álvarez család megvetette lábát Tokaj-Hegyalján, és megalapította a Tokaj-Oremus birtokot. Akkor és azóta is sok időt és figyelmet szenteltek a legkiválóbb területek felfedezésének, Tokaj lehetőségei kiteljesítésének. A család soha nem lett rabja a gyorsan elmúló, pillanatnyi divatnak. Elhivatottságuk: a kiválóság, a birtok alapvető filozófiája önmaga folyamatos felülmúlása. A mesterkurzuson mindezt az elmúlt 15 év 5 legkiválóbb száraz borán és 5 legkiválóbb aszúján keresztül mutatja be a közönségnek. A száraz borok exkluzív, a pincénél is csak korlátozott számban elérhető, magnumpalackos tételek.


A mesterkurzus borsora:


  • Mandolás Magnum 2005
  • Mandolás Magnum 2007
  • Mandolás Magnum 2009
  • Mandolás Magnum 2010
  • Mandolás Magnum 2012
  • 5 Puttonyos Aszú 2007
  • 5 Puttonyos Aszú 2006
  • 5 Puttonyos Aszú 2005
  • 5 Puttonyos Aszú 2000
  • 5 Puttonyos Aszú 1999

Jegyvásárlás


A település és bora, mint márka

Helyszín: Furmint terem

Időpont: 14:30-16:00
Jegyár: 4000 Ft


Tokaj-Hegyalján nemcsak borászati, gasztronómiai és turisztikai pezsgés kezdődött az elmúlt években, hanem valami annál is több: társadalmi összefogás, közösségi élet. Az együttműködésből egyre több településen közösségi borok is születnek, máshol még a borászok egyedül kutatják, hogy mire képes egy-egy terület. 7 település, 7 borász, 14 bor áll most csatasorba. A szakemberek az egységben, a borok a különbségekben rejlő szépségről mesélnek majd. A legnagyobb kérdés: az egyediség lehet egy erős márka alapja? Miről üzen egy címkére írt falunév vagy dűlő?

Előadók: Polgár Attila, társtulajdonos - Tállya Wines (Tállya), Samuel Tinon, borász (Olaszliszka), Lenkey Géza, borász (Mád), Gróf Degenfeld Szőlőbirtok - Zsurki Sándor, borász (Tarcal), Oroszlán Tamás, kereskedelmi igazgató, Tokaj - Hétszőlő Szőlőbirtok (Tokaj), Jarecsni János, borász - Béres Szőlőbirtok (Erdőbénye), Naár Ferenc, borász - Pajzos-Megyer Pincészet (Sárospatak).

A mesterkurzus borsora:


  • Tállya Wines Tállya 2014
  • Tállya Wines Rigófütty 2014
  • Olaszliszka Hárslevelű 2014
  • Samuel Tinon Birtok Furmint 2014
  • Pajzos-Megyer Sárospatak Bora 2014
  • Pajzos-Megyer Sárospatak Bora 2015 (tartályminta)
  • Hétszőlő Szőlőbirtok Furmint Bio Kis-Garai-dűlő 2014
  • Hétszőlő Szőlőbirtok Furmint Selection 2011
  • Gróf Degenfeld 2015 Terézia Hárslevelű
  • Gróf Degenfeld 2014 Terézia Hárslevelű
  • Béres 2011 Lőcse Furmint (dűlőszelektált)
  • Béres 2009 Omlás Furmint (dűlőszelektált)
  • Lenkey Sárgamustkotály 2007
  • Lenkey December 2005

Jegyvásárlás


Tokaj a világpiacon: a megújult Tokaj Kereskedőház

Helyszín: Furmint terem

Időpont: 16:30-18:00
Jegyár: 4000 Ft


A Tokaj Kereskedőház jelentősége az általa termelt alapanyag mennyiségében és a régióban betöltött integrátori szerepében is megnyilvánul: Tokaj bortermelésének 40%-át biztosítja; 70 hektáros saját területén felül évente 1100 hektár termőterületről vásárol fel szőlőt. Ezt felismerve az állami vállalat 2013-ban nemcsak technológiai és infrastrukturális fejlesztésbe kezdett, de borainak jelentős minőségi javítását is célul tűzte ki. Ekkor csatlakozott a céghez Áts Károly, a 2012-es Év Bortermelője. A főborász a mesterkurzuson bebizonyítja: a Kereskedőház az elmúlt három évben felkészült rá, hogy magas színvonalú termékeivel betörjön a minőségi borok nemzetközi piacára.


Előadó: Áts Károly, főborász, Tokaj Kereskedőház Zrt.


A mesterkurzus borsora:

  • Tokaji Sárgamuskotály félszáraz 2014
  • Tokaji Cuvée száraz 2014
  • Tokaji Furmint száraz 2014
  • Tokaji Furmint száraz (hordóminta) 2015
  • Tokaji Kővágó Furmint száraz 2014
  • Tokaji Kővágó Furmint száraz (hordóminta) 2015
  • Tokaji Hárslevelű félédes (tartályminta) 2015
  • Tokaji Késői Arany édes (tartályminta) 2014
  • Tokaji Aszú (hordóminta) 2013
  • Tokaji Aszú Szarvas dűlő (hordóminta) 2013
  • Tokaji Essencia 2013 (hordóminta)

Jegyvásárlás


Tokaj: álom vagy valóság? Demeter Zoltán vall dűlőkről és borokról

Helyszín: Hárslevelű terem

Időpont: 12:30-14:00
Jegyár: 6500 Ft


Demeter Zoltán ma 20 éves pincészete a tokaji termőhelyek és borok újrafelfedezését tűzte ki célul. Ma már öt Tokaj-hegyaljai faluban, 9 dűlőben, közel 7 hektáron van szőlőterülete, három bortípusa a száraz borok, a Főborok és az Aszúborokon felül a pezsgőn keresztül is kutatja a vidéket. A borvidék életének is aktív részese, mitöbb, mozgatórugója, a Tokaj Alapítvány motorja. Demeter Zoltánt a mesterkurzuson Mészáros Gabriella kérdezi személyes hitvallásáról, és Tokaj objektív helyzetéről. A borsor száraz borai itt kóstolhatók először.


Előadók: Demeter Zoltán és Mészáros Gabriella


A mesterkurzus borsora:

  • Pezsgő 2012
  • Holdvölgy Furmint 2015
  • Szerelmi Hárslevelű 2015
  • Őszhegy Sárga Muskotály 2015
  • Boda Furmint 2015
  • Főbor 2011
  • Aszú 2008

Jegyvásárlás


A Tokaji lösz titka a Hétszőlő borokon keresztül

Helyszín: Hárslevelű terem

Időpont: 14:30-16:00
Jegyár: 4000 Ft


A tokaji lösz Kelet-Magyarország legvastagabb, és egyben legidősebb lösztakarója. A borvidék tekintetében elsősorban Tokaj és Tarcal térségére jellemző; a lösz ásványgazdagsága, gyors hőfelvevő képessége által készülhetnek itt egyedülálló, dűlőszelektált borok. A tokaji Hétszőlő Szőlőbirtok mesterkurzusán szó szerint kézbe vehetjük a talajt, és felfedezhetjük a boroknak adott értékét Makai Gergely birtokvezető, illetve egy geológus szakember, dr. Vitányi Béla vezetésével.

Előadó: Makai Gergely, birtokvezető, Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok és dr. Vitányi Béla geológus


A mesterkurzus borsora:

  • Furmint Bio Nagyszőlő-dűlő 2015
  • Furmint Hétszőlő-dűlő 2015
  • Furmint Selection 2013
  • Hárslevelű Késői Szüret 2013
  • Aszú 5 Puttonyos Hétszőlő-dűlő 2013
  • Aszú 5 Puttonyos 2008 (Decanter aranyérem 2015-ben)
  • Aszú 5 Puttonyos 100% Hárslevelű 2004
  • Aszú 6 Puttonyos 1999

Jegyvásárlás


Tokaji Borárverés

Helyszín: Hárslevelű terem

Időpont: 16:30-18:00
Jegyár: 6500 Ft


A Tokaji Borlovagrend idén áprilisban negyedik alkalommal szervezi meg a Nagy Tokaji Borárverést. Az árveréshez, mint kereskedelmi formához mindig is ritkaságok, nehezen vagy más módon egyáltalán nem beszerezhető tételek értékesítése kapcsolódott - ez esetben sincs ez másként. És bár Magyarországon még nincs hagyománya a műfajnak, a kezdeményezés sikeres. A Tokaji Március Nagykóstoló mesterkurzusán a 2012-es évjárat nagy száraz boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Előadó: Mészáros Gabriella, AIWS, a Borkollégium igazgatója


A mesterkurzus borsora:

  • Budaházy Kabar 2012
  • Kikelet Hárslevelű Váti 2012
  • Demetervin Furmint Úrágya 2012
  • Szepsy Furmint Nyúlászó 2012
  • Royal 2474 Furmint 2012
  • Füleky Furmint Király 2012

Jegyvásárlás


A tokaji édes helye: Tokaj vs. Sauternes

Helyszín: Hárslevelű terem

Időpont: 18:30-20:00
Jegyár: 9000 Ft


Európában Tokaj-Hegyalján kívül még egy olyan nagy, összefüggő terület van, ahol nagyobb mennyiségben, szinte minden évben készítenek nemes édes borokat, ez a francia Sauternes. S minthogy bennünk, magyarokban örök kérdés, hogy hol a tokaji helye a világ édesboros piacán, kézenfekvő, hogy Franciaországhoz mérjük magunkat. Tanulságos mesterkurzus lesz.

Előadó: Sánta Zoltán, AIWS és Weinakademiker, a Borkollégium lektora


A mesterkurzus borsora:

  • Château Suduiraut Sauternes 1er Grand Cru Classé 1999
  • Château Rieussec Sauternes 2011
  • Château Guiraud Sauternes 2011
  • Château Raymond Lafon Sauternes 2005
  • Royal Tokaji 6 Puttonyos Aszú Betsek 2008
  • Barta Pince Szamorodni édes 2013
  • Holdvölgy Intuition No. 1. Zéta Szamorodni édes 2007
  • Pajzos Tokaji 5 puttonyos Aszú 2006

Jegyvásárlás



Mesterkurzusok 2019-ben

Mesterkurzusok 2018-ban

Mesterkurzusok 2017-ben

Mesterkurzusok 2016-ban

Mesterkurzusok 2015-ben