A mesterkurzus jegyek csak a rendezvényre váltott belépőjeggyel együtt érvényesek.
Helyszín: Furmint terem
Időpont: 12:30-14:00
Jegyár: 9000 Ft
A '90-es években az Álvarez család megvetette lábát Tokaj-Hegyalján, és megalapította a Tokaj-Oremus birtokot. Akkor és azóta is sok időt és figyelmet szenteltek a legkiválóbb területek felfedezésének, Tokaj lehetőségei kiteljesítésének. A család soha nem lett rabja a gyorsan elmúló, pillanatnyi divatnak. Elhivatottságuk: a kiválóság, a birtok alapvető filozófiája önmaga folyamatos felülmúlása. A mesterkurzuson mindezt az elmúlt 15 év 5 legkiválóbb száraz borán és 5 legkiválóbb aszúján keresztül mutatja be a közönségnek. A száraz borok exkluzív, a pincénél is csak korlátozott számban elérhető, magnumpalackos tételek.
A mesterkurzus borsora:
Helyszín: Furmint terem
Időpont: 14:30-16:00
Jegyár: 4000 Ft
Tokaj-Hegyalján nemcsak borászati, gasztronómiai és turisztikai pezsgés kezdődött az elmúlt években, hanem valami annál is több: társadalmi összefogás, közösségi élet. Az együttműködésből egyre több településen közösségi borok is születnek, máshol még a borászok egyedül kutatják, hogy mire képes egy-egy terület. 7 település, 7 borász, 14 bor áll most csatasorba. A szakemberek az egységben, a borok a különbségekben rejlő szépségről mesélnek majd. A legnagyobb kérdés: az egyediség lehet egy erős márka alapja? Miről üzen egy címkére írt falunév vagy dűlő?
Előadók: Polgár Attila, társtulajdonos - Tállya Wines (Tállya),
Samuel Tinon, borász (Olaszliszka),
Lenkey Géza, borász (Mád),
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok - Zsurki Sándor, borász (Tarcal),
Oroszlán Tamás, kereskedelmi igazgató, Tokaj - Hétszőlő Szőlőbirtok (Tokaj),
Jarecsni János, borász - Béres Szőlőbirtok (Erdőbénye), Naár Ferenc, borász - Pajzos-Megyer Pincészet (Sárospatak).
A mesterkurzus borsora:
Helyszín: Furmint terem
Időpont: 16:30-18:00
Jegyár: 4000 Ft
A Tokaj Kereskedőház jelentősége az általa termelt alapanyag mennyiségében és a régióban betöltött integrátori szerepében is megnyilvánul: Tokaj bortermelésének 40%-át biztosítja; 70 hektáros saját területén felül évente 1100 hektár termőterületről vásárol fel szőlőt. Ezt felismerve az állami vállalat 2013-ban nemcsak technológiai és infrastrukturális fejlesztésbe kezdett, de borainak jelentős minőségi javítását is célul tűzte ki. Ekkor csatlakozott a céghez Áts Károly, a 2012-es Év Bortermelője. A főborász a mesterkurzuson bebizonyítja: a Kereskedőház az elmúlt három évben felkészült rá, hogy magas színvonalú termékeivel betörjön a minőségi borok nemzetközi piacára.
Előadó: Áts Károly, főborász, Tokaj Kereskedőház Zrt.
A mesterkurzus borsora:
Helyszín: Hárslevelű terem
Időpont: 12:30-14:00
Jegyár: 6500 Ft
Demeter Zoltán ma 20 éves pincészete a tokaji termőhelyek és borok újrafelfedezését tűzte ki célul. Ma már öt Tokaj-hegyaljai faluban, 9 dűlőben, közel 7 hektáron van szőlőterülete, három bortípusa a száraz borok, a Főborok és az Aszúborokon felül a pezsgőn keresztül is kutatja a vidéket. A borvidék életének is aktív részese, mitöbb, mozgatórugója, a Tokaj Alapítvány motorja. Demeter Zoltánt a mesterkurzuson Mészáros Gabriella kérdezi személyes hitvallásáról, és Tokaj objektív helyzetéről. A borsor száraz borai itt kóstolhatók először.
Előadók: Demeter Zoltán és Mészáros Gabriella
A mesterkurzus borsora:
Helyszín: Hárslevelű terem
Időpont: 14:30-16:00
Jegyár: 4000 Ft
A tokaji lösz Kelet-Magyarország legvastagabb, és egyben legidősebb lösztakarója. A borvidék tekintetében elsősorban Tokaj és Tarcal térségére jellemző; a lösz ásványgazdagsága, gyors hőfelvevő képessége által készülhetnek itt egyedülálló, dűlőszelektált borok. A tokaji Hétszőlő Szőlőbirtok mesterkurzusán szó szerint kézbe vehetjük a talajt, és felfedezhetjük a boroknak adott értékét Makai Gergely birtokvezető, illetve egy geológus szakember, dr. Vitányi Béla vezetésével.
Előadó: Makai Gergely, birtokvezető, Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok és dr. Vitányi Béla geológus
A mesterkurzus borsora:
Helyszín: Hárslevelű terem
Időpont: 16:30-18:00
Jegyár: 6500 Ft
A Tokaji Borlovagrend idén áprilisban negyedik alkalommal szervezi meg a Nagy Tokaji Borárverést. Az árveréshez, mint kereskedelmi formához mindig is ritkaságok, nehezen vagy más módon egyáltalán nem beszerezhető tételek értékesítése kapcsolódott - ez esetben sincs ez másként. És bár Magyarországon még nincs hagyománya a műfajnak, a kezdeményezés sikeres. A Tokaji Március Nagykóstoló mesterkurzusán a 2012-es évjárat nagy száraz boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők.
Előadó: Mészáros Gabriella, AIWS, a Borkollégium igazgatója
A mesterkurzus borsora:
Helyszín: Hárslevelű terem
Időpont: 18:30-20:00
Jegyár: 9000 Ft
Európában Tokaj-Hegyalján kívül még egy olyan nagy, összefüggő terület van, ahol nagyobb mennyiségben, szinte minden évben készítenek nemes édes borokat, ez a francia Sauternes. S minthogy bennünk, magyarokban örök kérdés, hogy hol a tokaji helye a világ édesboros piacán, kézenfekvő, hogy Franciaországhoz mérjük magunkat. Tanulságos mesterkurzus lesz.
Előadó: Sánta Zoltán, AIWS és Weinakademiker, a Borkollégium lektora
A mesterkurzus borsora: