Borkollégium Pop-up School






Tanulni a legjobbaktól? A Tokaji Március Nagykóstolón ingyenes Pop-up School-lal várjuk a borvidékkel alaposabban megismerkedni kívánó látogatókat. Tokaj fő szőlőfajtáiról és borstílusairól Tokaj-hegyalja vezető borászai és szakemberei tartanak rövid, ám annál érdekesebb előadásokat - természetesen kóstolási lehetőséggel.
 

A Tarcal Bor üzenete

 
A Tarcal Bor kilenc tarcali borászat összefogásával készült település szintű bor. A Kikelet Pince, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, a Majoros Birtok, a Tokajicum Borház, a Basilicus Szőlőbirtok és Borkultúra Központ, a Myrtus Pince, a Palásthy-Emmert Pince, a Kern Bor és Pezsgőház, valamint a Tarcali Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet is maga készítette el azt a közös furmint-hárslevelű házasítást, amelyből ezúttal kettőt meg is kóstolhatunk a Tokaji Márciuson. Minden pincészet szigorú koncepció mentén készítette el azt az alapbort, melynek házasításából, Tarcal borainak eleganciája, könnyedsége, fűszeressége, mediterranizmusa, méltó módon közvetíti a település egyedi stílusát. 
 
Előadók: Kanczler András a Basilicus Szőlőbirtok birtokigazgatója, és Keresztes Ákos a Myrtus pince tulajdonosa
Időpont: 17:30
Borok: Tarcal Bor 2016 (9 birtok) és Tarcal Bor 2017 (8 birtok) 

 

Az eszencia titkai

 
A Matyisák-Vízkeleti Pincészet régóta élen jár eszencia-készítésben; számos évjárat tokaji eszenciája érlelődik a pincészetnél. Az eszencia mindig kiemelkedő minőségű, kiváló területről és évjáratból borkülönlegesség, önmagában ráadásul ritkán kerül forgalomba, legtöbbször aszúhoz házasítják. Ezért is kivételes alkalom a Tokaji Március Pop-up kurzusa, ahol a kóstolás mellett az is kiderül, milyen titkokat rejt a készítése és miért fogyasztják sok helyen kiskanállal.
 
Előadó: Matyisák Gábor, borász
Időpont: 18:30
Borok: Eszencia 2016, Eszencia 2006, Eszencia 1995
 
 

Tokajból pezsgőt? Naná!

 

Tokaj ütőkártyája a pezsgőben is az lehet, ami a borvidék édes borait is megismételhetetlenné teszi: az egyedülálló ásványosság. A 2000-es évek második felében meginduló mozgalom mára tudatos termelői munkát eredményezett, és teljesen egyértelművé vált, hogy a mineralitást jól közvetítő szőlőfajták pezsgő formájában is tudnak tündökölni. A Tokaji Március utolsó Pop-up kurzusán kivételes, palackban érlelt pezsgőkkel tesszük fel az est koronáját. 

 
Előadó: Pelle László (Pelle Pince), Jarecsni János (Béres Szőlőbirtok), Tóth Máté (Gróf Degenfeld)
Időpont: 19:30
Borok: Pelle Tokaji Pezsgő 2016, Béres Tokaji Pezsgő 2016 (brut, méthode rraditionnelle,100% hárslevelű), Gróf Degenfeld Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut 2016  


Pop-up school 2018-ban

Pop-up school 2017-ben